Johdanto
Virkkaajan käsikirjassa on suomennuksen yhteydessä muutettu patalappuun käytettävä puuvillalanka puuvilla-akryylisekoitteeseen. Koska tunnetusti tekokuitu syttyy puuvilla helpommin on syytä epäillä ettei akryyli sovi patalappuun. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli testata palaako puuvillasekoitelanka paremmin kuin puuvillalanka. Tutkimusta laajennettiin myös villalankojen ja villasekoitteiden palamisen tutkimiseen.
Materiaalit ja menetelmät
Novita Samos (50 % puuvilla, 50 % polyakryyli)
Novita Tennessee (100 % puuvilla)
Novita Mambo (30 % villa, 30 % akryyli)
Novita Wool (100 %villa)
Novita Aino (100 % villa)
Novita 7-veljestä (75 % villa, 25 % polyamidi)
Gjestal Janne ( 85 % villa, 15 % polyamidi)
Haarukka (halpa, kulunut)
Sytkäri (Neste Matkakeidas Iitti)
Noin 10 cm pala lankaa asetettiin haarukkaan tiskialtaan yläpuolella ja sytettiin sytkärillä palamaan. Mikäli lanka ei syttynyt palamaan kuin hetkeksi sytytys toistettiin kaksi kertaa.
Tulokset
Novita Samos: Syttyi heti, paloi melko isolla liekillä loppuun. Jäljelle jäi hiiltynyttä kuitua, mutta kuumaa muovikuitua ei valunut langasta (Kuva 1)
Novita Tennessee: Syttyi ensimmäisellä sytytyksellä vain hetkeksi. Toisella sytytyksellä paloi pienellä liekillä haarukkaan asti, mutta loppu jäi palamatta. Jäljelle jäi hitu harmaata tuhkaa ja palamaton lanka.
Novita Mambo: Syttyi ensin mutta sammui pian. Toisella sytytyksellä paloi kohtalaisella liekillä haarukkaan asti. Palaneesta osasta jäi jäljelle musta rapsakka klöntti.
Novita Wool (100 %villa): Syttyi kaikilla sytytyskerroilla vain hetkeksi, paloi lyhyen aikaa pienellä liekillä. Hiiltyi. Haisee pahalle, ikkunat avattava.
Novita Aino: Syttyi ensin hetkeksi. Toisella sytytyksellä iso liekki, joka palaa haarukkaan asti. Jäljelle jää mustaa pahanhajuista tuhkaa.
Novita 7-veljestä (75 % villa, 25 % polyamidi): Syttyi ensin vain hetkeksi. Toisella sytyksellä iso liekki ja langasta alkaa tippua sulavaa materiaalia. Tippuva osa on kuitenkin melko tuhkaista eikä polta kun siihen hetken päästä koskee.
Gjestal Janne ( 85 % villa, 15 % polyamidi): Käyttäytyi kuin Wool.
Ylärivi: 7v (kanerva), Janne (turkoosi), Mambo (ruskea), Aino (petrooli), Wool (vpun).
Alarivi: Samos (oli harmaanvihreää), Tennessee (pinkki ja ruskea)
Alarivi: Samos (oli harmaanvihreää), Tennessee (pinkki ja ruskea)
Tulosten tulkinta
Pienellä liekillä paloivat Samos, Tennessee, Wool ja Janne. Näistä herkimmin syttyi Samos. Sekoitelangat paloivat isomalla liekillä kuin puhtaat puuvillat tai villat, poikkeuksena Aino. Ainon tehokas palaminen johtunee sen löyhäkieteisyydestä. Nopeasti paloivat Samos, 7v ja Aino. 7v oli ainoa, josta tippui sulanutta materiaalia poltettaessa. Tämän testin perusteella Samos on turvallisempaa kuin 7v, mutta herkemmin syttyvää kuin villa tai puuvilla. Samos ei ehkä pääse syttymään tai sulamaan jos sillä nostellaan kuumia astiota. Turvallisin valinta on täysluonnonkuitu, joka palaa hiiltymällä avotulta kohdatessaan mutta ei todennäköisesti roihahda niin helposti.
Tuloksien tulkinnassa on huomiotava se että valmis patalappu on yksittäistä langanpätkää tiiviimpi, jolloin se todennäköisesti syttyy heikommin. Patalapun turvallisuuten vaikuttavat myös monet muut tekijät, joita ei testattu tässä tutkimuksessa.
Kiitokset
Suuret kiitokset innokkaasti keskusteleville Neulomolaisille, joita ilman tämäkään kysymys ei olisi alkanut askaruttaa mieltäni. Erityiskiitokset Petralle ja Elisalle sytkärin sponssaamisesta (miettikää toki seuraavalla kerralla mitä mulle uskaltaa antaa tuliaisiksi).
3 comments:
Hyvä testi. Kiitos.
Jossain netinsyövereissä olen lukenut ns. polttokokeen tuloksia,siis minkälaista ns. hiiltä mistäkin kuidusta tulee ja mille se haisee. Mutta en ole sitä uudestaan löytänyt kun joskus hain.
Kyllä mä teen patalappuni tavallisesta villasta.
Huovutettu villa jäi vielä kokeilematta :-)
Kiva lukea välillä selkkareita vähän erilaisista aiheista, kuin mihin opintojen ja työn puolesta on törmännyt!
Post a Comment